Demokrati a republikáni dosiahli kompromis vo veci fiškálneho útesu

01.01.2013 Celý región

Washington 1. januára (TASR) - Biely dom a republikáni v americkom Kongrese dosiahli kompromis vo veci tzv. fiškálneho útesu, ktorý zahŕňa zvyšovanie daní a výdavkové škrty, o dva mesiace.

Informovali o tom agentúry AP a Reuters s odvolaním sa na zdroj z prostredia administratívy prezidenta Baracka Obamu.

Zdroj ďalej uviedol, že líder demokratickej väčšiny v Senáte Harry Reid a šéfka demokratov v Snemovni reprezentantov Nancy Polosiová dohodu, zahŕňajúcu rovnováhu škrtov vo výdavkoch a zvýšenie príjmov, odobrili.

Podľa televízie NBC dohoda "vyzerá dobre", ale situácia bude jasnejšia po rokovaní viceprezidenta Joa Bidena s demokratmi v Senáte.

Demokrati a republikáni sa predtým v zásade dohodli na predĺžení daňových úľav pre strednú triedu.

Podľa amerických médií by mohol Senát hlasovať o dohode už v pondelok neskoro večer miestneho času, ale Snemovňa reprezentantov sa zíde až v utorok.

Podľa zdrojov blízkych rokovaniam sa podarilo vyriešiť aspoň doteraz najväčší problém, ktorým sú daňové úľavy z obdobia vlády Georgea W. Busha. Tie sa podľa predbežnej dohody predĺžia pre jednotlivcov, ktorí ročne zarábajú menej než 400.000 USD (303.168 eur), a rodiny s príjmom do 450.000 USD. Ostatní budú platiť vyššiu daň na úrovni 39,6 %. To je zmena oproti prvotnému návrhu Baracka Obamu, ktorý počítal s rastom daní pre jednotlivcov zarábajúcich ročne už nad 200.000 USD a manželský pár s príjmom nad 250.000 USD.

Senát schválil zákon na odvrátenie tzv. fiškálneho útesu

Americký Senát dnes odhlasoval zákon, potrebný na odvrátenie tzv. fiškálneho útesu, ešte však musí hlasovať Snemovňa reprezentantov.

Senát schválil legislatívu dve hodiny po tom, ako 31. decembra uplynul hraničný termín. Demokrati a republikáni sa predtým v zásade dohodli na predĺžení daňových úľav pre strednú triedu.

Odsúhlasením zákona sa zastavilo zvyšovanie väčšiny daní, a tiež škrty vo výdavkoch, ktoré začali v USA automaticky platiť v novom roku, uviedli tlačová agentúra Reuters a DPA.

B. Obama vyzval Snemovňu reprezentantov, aby nasledovala krok Senátu

Americký prezident Barack Obama vyzval Snemovňu reprezentantov, aby nasledovala krok Senátu a schválila dohodu, ktorá zabráni takzvanému pádu USA z fiškálneho útesu, čo by stiahlo americkú ekonomiku späť do recesie. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

"Aj keď sa demokratom ani republikánom nepodarilo presadiť všetko čo chceli, táto dohoda je správnym krokom pre našu krajinu a Snemovňa by ju mala čo najskôr odhlasovať," povedal Obama potom, ako dohodu dnes nadránom miestneho času schválil Senát v pomere hlasov 89 ku 8.

Senát síce dohodu schválil po uplynutí hraničného termínu, no vzhľadom na to, že prvý január je štátny sviatok, nestihnutie termínu nebude mať výraznejší vplyv na trhy a Kongres má stále čas na schválenie potrebnej legislatívy a odvrátenie tvrdých fiškálnych opatrení. To ale znamená, že dohodu musí ešte schváliť Snemovňa reprezentantov, ktorá má schôdzu naplánovanú na dnes 18.00 h SEČ. K hlasovaniu by tak malo dôjsť ešte dnes, najneskôr v stredu 2. januára.
 

Vyberte región